Van bowlingcentrum naar bierbrouwerij Bierbrouwerij De Werf, Enkhuizen

wij hebben het antwoord!
Van bowlingcentrum naar bierbrouwerij

In Enkhuizen werd een bowling- en poolcentrum – dat sinds 2006 na een brand leeg stond – omgetoverd tot Bierbrouwerij De Werf. De belangrijkste uitdaging van het bijzondere pand is de ventilatie- en vochthuishouding. Spiraliet kon vanaf het begin actief meedenken over de juiste installatie voor de brouwerij.

Bierbrouwerij De Werf in Enkhuizen is een bierbrouwerij met een proeflokaal, terras en evenementenruimte. Het voormalige bowling- en poolcentrum stond sinds een brand in 2006 leeg. Na wijziging van het bestemmingsplan kon, na goedkeuring van B en W, in de omgeving van de Oude Haven (bekend als ’huiskamer van de stad’, waar altijd wat te beleven is) met de ingrijpende verbouwing worden gestart.

Samen met installateur Weba Installatietechniek uit Hoogkarspel, Lammert Kuiper, aannemer E.H.B uit Enkhuizen, Mark Fuller architects en opdrachtgever Rick Post is dit project opgepakt. Doordat John Caspari van Thermo Noord vanaf het begin aan het bouwteam heeft deelgenomen kon R-Vent actief meedenken met de juiste installatie voor de brouwerij.

Al snel werd duidelijk dat dit pand best bijzonder is en dat het geheel met dakbedekking EPDM werd ingepakt. Dat betekent dat de ventilatie- en vochthuishouding van het pand de belangrijkste uitdaging is. In de grote zaal kunnen feesten en evenementen worden georganiseerd voor maar liefst 700 personen. Daarnaast zijn de geluidbeperkende maatregelen van het pand om overlast voor de buurt te voorkomen van invloed op het ontwerp van de installatie.

Nauwkeurige ventilatieberekeningen

In samenwerking met Arie Spruijt, Salesmanager van Spiraliet, Matty Fett, Manager Project & Development en de ventilatie partner van Thermo Noord is het project ontworpen. Hierbij begint het traject met de ventilatieberekeningen. Op basis van deze berekening wordt er een kanalenplan per ruimte ontworpen met de juiste toe- en afvoer luchthoeveelheden. Daarna komt de selectie van de luchtbehandelingskast aan de beurt op basis van de totale toe- en afvoer luchthoeveelheid en de totale weerstand van het kanalenwerk.

Voor de ventilatie, verwarming en koeling is gekozen voor een R-Vent Cobra III HR-WU Luchtbehandelingskast met efficiënte hoog rendement, warmte terugwin-unit door middel van een warmtewiel en geïntegreerde verwarmings- en koelbatterijen. Deze unit is ontworpen voor het ventileren van utiliteitstoepassingen zoals kantoren, scholen, winkels,  kinderdagverblijven en restaurants.

Plug & Play

De R-Vent Cobra III HR-WU levert een luchthoeveelheid van 14.000 m3/h, met een gegarandeerde minimale beschikbare externe druk bij nominale luchthoeveelheid van 250 Pa. De R-Vent LBK is af fabriek voorzien van een bypass en wordt plug en play geleverd, voor snelle installatie en directe communicatie met de gangbare GBS-systemen. De volledig automatische besturing is temperatuur geregeld met een standaard timerprogramma.

Door de toepassing van een hoog rendement warmtewiel (80,3%) is het energieverbruik laag. Voor verwarming of koeling is de unit voorzien van een 76 kW verwarmingsbatterij, gevoed door cv-ketels en een 64 kW koelbatterij, gevoed door een luchtgekoelde condensing unit, fabricaat Rhoss.

Eigen productie

Door de vormgeving van het pand is er veel werk gestoken in het ontwerpen van het kanalensysteem. Samen met de architect is gekozen voor het R-VENT SPEED Thermo Duct systeem. R-VENT SPEED Thermo Duct is een hoogwaardig, in onze eigen productie in Bergschenhoek geproduceerd systeem met sandwich panelen, gemaakt van star polyurethaanschuim, bekleed met een 500 micron dikke aluminium beplating aan een zijde en een 80 micron dikke aluminium folie aan de andere zijde. Het lage gewicht (ongeveer een kwart van het gewicht van traditionele kanalen met isolatie) maakt de installatie eenvoudiger en bespaart kosten op het gebied van zowel transport als arbeid.

Voor de uitblaas is gekozen voor een kanaal in het zicht met ronde aftakkingen naar beneden, aan het uiteinde voorzien van een rond R-Vent wervelrooster. Door als producent en groothandel vroeg in de keten betrokken te zijn bij een project waar veranderende omstandigheden zijn, hebben we invloed kunnen uitoefenen op het eindresultaat en kunnen we de wensen van de klant blijven waarborgen. Op deze manier kan er na oplevering leven in de brouwerij komen!

Neem voor meer informatie contact met ons op

Wij hebben het antwoord!